MAKONDO | Priče iz Velikog rata
16950
page,page-id-16950,page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
 

Priče iz Velikog rata

Saint-Acheul ’17 / Come un orso inferocito / Myetzko

 

Ser­đo Topi (Ser­gio Top­pi)

   Autor: Ser­đo Topi
   Bibli­o­te­ka: Ker­ber (knji­ga 5)
   Pre­vod: Kri­sti­jan Relić


   For­mat: 210 x 297 mm
   Broj stra­na: 64
   Boja: Crno-belo
   Povez: Tvr­di
   ISBN: 978–86-89161–27-4
   Obja­vlje­no: 2015.
   Cena: 1150 din.

Pred nama je, dakle, Evropa. Mitska po svojoj kulturi i napretku, u danima proisteklim iz Lepog doba. I jedan naraštaj velikih mogućnosti, pradedovi. Od svega toga su nam ostale samo – Priče iz Velikog rata.
U frontovskim svedočenjima o tri lična svemira strpana u torbu onih većih, gorostas italijanskog stripa Serđo Topi (1932–2012) prikazuje nam vreme koje već ima električnu rasvetu, telefone, automobile, dirižable i avione. Ali i drevne sile u vazduhu, zemlji, vodi – baš kako rekoše stari, dok su im se mlađi u sebi smejali.
Uprkos beskraja grafičkog crnila, i provaljivanja svetlosti koja često guta naš svet, ovaj moćni pripovedni triptih izvezen je nežnim nitima. Ali je i ogoljen na najnužnije, bez trunke viška podataka koji bi da (udžbenički) prikriju stvari.
Sedimo u gustoj tišini posle čitanja ove zbirke, jer Topi nije bio samo majstor grafičkog filigrana, čarobnjak kompozicije i stripske režije, već i profinjeni pesnik svega ljudskog. Objektivni vidilac čovečanskog od kojeg zaziremo.

 

Zoran Ste­fa­no­vić
(iz pred­go­vo­ra)

Gale­ri­ja

Vesti/Najave
Nova izda­nja