MAKONDO | O nama
18700
page,page-id-18700,page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
 

  Dragi prijatelji,

Izdavačka kuća Makondo nastala je 2012. godine, iz uverenja da je u svetskoj reci devete umetnosti ostalo još grumenja zlata koje tek treba otkriti.

 

Iako okrenuti svim školama stripa, od francusko-belgijskog BD stripa do američkog grafičkog romana, Makondo se pre svega prepoznaje po svom radu na stripskim klasicima – od najranijih (naš možda i najvažniji izdavački poduhvat, Mali Nemo u Zemlji snova), preko američkog novinskog stripa (Fantom i Mandrak, u saradnji sa izdavačkom kućom Beli Put) do onih „novijih“, poput radova Dina Batalje.

 

Takođe, iako prevashodno okrenuti devetoj umetnosti, Makondo se prepoznaje kao izdavačka kuća koja istražuje onu oblast gde se prepliću strip i književnost. Tako je naša edicija Večni klasici (zamišljena kao omaž Plavoj Ptici i Kadoku), u kojoj objavljujemo najznačajnije svetske književne klasike, ilustrovana od strane najznačajnijih domaćih strip autora i ilustratora (Aleksa Gajić, David Vartabedijan, Ivica Stevanović i dr). Sa druge strane, objavljujemo i stripske adaptacije velikih pisaca (Zabeleške matorog pokvarenjaka, Čarls Bukovski), kao i radove pisaca u stripu (Ostati normalan, Frederik Begbede).

 

Sva naša izdanja odlikuju se visokom umetničkom vrednošću, ali i visokom tehničkom obradom, jer nam je važno da svako izdanje bude izuzetno vredno i po svom sadržaju i po svojoj formi. Većina naših dela obogaćena su esejima najznačajnijih pisaca, književnih i stripskih teoretičara (David Albahari, Zoran Stefanović, Slobodan Ivkov, Dejan Ognjanović i dr).

 

Za kratko vreme od svog osnivanja osvojili smo i nekoliko važnih priznanja na koje smo veoma ponosni – Najlepša ilustrovana edicija na Sajmu knjiga 2013. od strane ULUPUDS-a, Stripski izdavač godine 2013. od strane nedeljnika NIN i Najbolji izdavač stranih izdanja na beogradskom Salonu stripa 2014.

Vesti/Najave
Nova izda­nja